In articolul de azi vreau sa iti vorbesc despre listele de email si cum sa vinzi prin email marketing, dar si cum sa trimiti sute sau mii de email-uri fara sa faci spam.

In 2020, cu toate ca avem GDPR-ul, am observat ca se mai face spam prin email, un mod de “promovare” inutil si ilegal.

Dar nu despre asta este acest email, vreau sa iti arat cum poti sa te promovezi legal si modern prin email marketing.

Singura metoda care a rezistat si va rezista multi ani in promovarea online este email-ul. La noi a inceput mai tarziu dar din ce am vazut este folosita de multe companii mari si mici.

Un exemplu este lista de abonati la Video Story, prin care trimit informatii gratuite la cateva mii de persoane in acelasi timp, fara sa fac spam, asta pentru ca la un momendat si-au dat accordul sa primesti de la mine materiale promotionale, informatii gratuite etc.

Daca cineva considera ca nu sunt pentru el aceste informatii poate sa se dezaboneze din josul paginii, apasand pe butonul “Dezabonare” si gata, nu o sa mai primeasca nici un email de la mine sau de la Video Story.

Bun, hai sa iti explic cum poti si tu sa ai un sistem ca acesta si care este diferenta dintre email marketing si reclamele platite.


Email marketing-ul este un canal de marketing prin care pastrezi legatura cu audienta ta (si incalzesti audienta) la costuri destul de mici sau chiar zero, daca lista ta de email-uri este mica. 

email marketing

Potrivit Direct Marketing Association:

  • ROI-ul (return on investment) unei campanii de email marketing poate ajunge pana la 3800%
  • 72% dintre persoane ar prefera sa primeasca mesaje promotionale via email decat via social media
  • 38% dintre cei intervievati sustin ca motivul principal care ii determina sa se aboneze la un newsletter consta in oferirea unui bonus/voucher etc.

La noi in tara nu sunt studii care sa ne arate cifre exacte despre email marketing sau alte canale de promovare, dar daca o sa urmaresti persoane din industria de marketing o sa vezi ca ei pun mare accent pe email marketing si il recomanda de fiecare data.

Dupa cum probabil stii si tu este foarte greu sa vinzi la un necunoscut sau daca te pui in pielea celui care cumpara iti este destul de greu sa cumperi de la un site pe care nu il cunosti. Dar nu ai nici o retinere cand vine vorba de Emag, Altex, Flanco etc. Asta pentru ca pe ei ii cunosti, sunt vechi si ai incredere sa cumperi de acolo.

Increderea face toti banii, iar prin email marketing poti sa ii faci sa aiba incredere in tine, prin email-uri care sa iti incalzeasca audienta.

Aici vorbim in mare despre email marketing pentru ca depinde daca vinzi servicii sau produse, abordarile sunt diferite. De exemplu, la servicii poti sa le trimiti email-uri cu informatii gratuite care sa ii ajute in anumite probleme. La produse poti sa le reamintesti ca au uitat in cos un anumit produs sau ca este la reducere. Mai poti sa le trimiti informatii despre cum sa foloseasca un anumit produs, dar nu intram acum in detalii de genul acesta.

Ca sa fie mai usor de inteles, totul incepe de la acele formulare care le gasesti pe site-uri unde te abonezi ca sa:

  • beneficiezi de o reducere
  • descarci un ebook
  • sa primesti anumite noutati
  • etc.

Hai sa vedem de ce ai nevoie:

Autoresponder
La fel cum la site ai nevoie de host ca sa iti gazduiasca site-ul, aici ai nevoie de un server unde o sa ai bazele de date cu cei care se aboneaza. Acestea sunt mai multe si preturile difera, dar nu foarte mult. Eu, de exemplu, folosesc Getresponse, care are un pret bun si multe functionalitati + o luna gratuit. Daca vrei ceva gratuit poti sa alegi MailChimp pe care îl poți folosi fara costuri pana la 2000 de adrese de email, doar ca are anumite limitari care sunt importante, cum ar fi ca nu poti sa le trimiti email-uri automate dupa ce se aboneaza. 

Formularul
In prima faza trebuie sa ai si tu un astfel de formular, dar ca sa se si aboneze cineva trebuie sa oferi valoare pentru acea adresa de email, nu mai tine cu mesajul de genul: aboneaza-te sa iti trimitem noutati. Formularul se poate se poate face in autoresponder sau direct din site daca folosesti diferite plugin-uri.

Magnetul – Cu ce ii atragi sa se aboneze

Aici trebuie sa ai un magnet, un ebook, mini curs, lectii pe email, webinar gratuit sau daca ai un shop online poti sa mergi pe o reducere de 10-20 de lei la prima comanda. Nu iti cunosc business-ul si nu stiu exact ce functioneaza pentru tine.

Follow-up: email-uri automate

Dupa ce se aboneaza trebuie sa ii oferi ce ai promis: reducere, ebook etc. DAR nu ne oprim la atat pentru ca nu ne ajuta cu nimic. Acum trebuie sa incalzim audienta, sa ii oferim mai mult continut valors incat sa aiba incredere in noi si sa nu ne mai priveasca ca pe un strain sau ca pe un oarecare. Acest lucru putem sa il facem cu sistemul de email-uri automate. Scriem 5-6 email-uri pe care sa i le trimitem in decurs de cateva zile cu o pauza de 1-3 zile intre ele, din nou depinde de domeniu.

Aceste email-uri, o data ce sunt setate, ele se trimit automat la xx zile de la data abonarii fara sa mai intervenim noi, nu conteaza cate pesoane se aboneaza, totul este pe pilot automat.

Daca te-ai abonat la Video Story ai primit in decurs de cateva zile email-uri de la mine cu informatii si statistici despre marketing, unele te indemnau sa citesti articolul pe site iar altele erau cu mesaj de cumparare daca ai nevoie de un video.

De atat ai nevoie ca sa faci email marketing. Este simplu si costurile sunt mici. Cel mai important este sa ai o relatie buna cu audienta ta si sa incerci sa le aduci informatii de calitate prin aceste email-uri.

In comparatie cu reclamele platite este mult mai ieftin pentru ca la facebook, instagram sau google trebuie sa platesti de fiecare data cand cineva iti acceseaza site-ul prin reclamele lor.

Poti sa ai mai multe liste. De exemplu: cei care descarca un ebook sau vor o reducere si o alta lista cu cei care au cumparat. Este mult mai usor sa vinzi la o persoana care a cumparat o data de la tine decat sa convingi un strain sa devina client.

Este foarte important ca la fiecare email sa ai acel buton pentru dezabonare, sa fie vizibil si sa se poate dezabona usor, nu are rost sa tii pe cineva in lista ta cu forta pentru ca nu va cumpara de la tine.

Cam atat despre email marketing. Daca ai intrebari despre ce ai citit mai sus sau alte intrebari legate de marketing poti sa ma contactezi.

Autor: Cilian Inay

About the Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}