Videoclipurile de astăzi sunt precum site-urile acum 20 de ani. Oamenii care căutau site-uri şi cerneau prin imagini statice, astăzi urmăresc cu entuziasm reclame video pe nelipsitul smartphone, aici intervine video marketing-ul.

75% dintre specialiştii în marketing  au fost de acord că videoclipul este cheia pentru conducerea conversiilor. Şi unele statistici indică faptul că, pe Facebook, un post video oferă o atracţie de 135% mai mare decât o postare cu o fotografie.

video marketing
video marketing

Dar după ce ai creat/ai plătit pentru crearea unui video cum poţi să-l promovezi cât mai bine? Pe ce canale de distribuire ar trebui să te concentrezi? Ar trebui să produci un video cu o planificare de distribuire deja în minte?

Iată mai jos 6 “trucuri” de care să ţii cont pentru a avea un impact cât mai mare cu video-ul tău.

1.Canale de distribuire

Există o mulţime de canale de distribuire disponibile acum, Facebook, Google, Youtube şi televiziunea fiind printre cele mai populare, iar LinkedIn a început să-şi consolideze poziţia pentru B2B.

Fiecare dintre aceste canale îşi are specificul lui şi trebuie să se ţină cont de acest lucru.

În contextul în care din ce în ce mai multă lume are acces la internet, Social Media câştigă din ce în ce mai mult teren atât datorită rezultatelor pozitive pe care aceasta îl are asupra procesului de optimizare, cât şi al cheltuielilor.

Canalele tradiţionale de marketing, gen televiziune, radio, ziare şi alte publicaţii, pe lângă cheltuielile mai mari pe care le implică, rămân canale de promovare unidirecţionale şi statice, pierzând treptat relevanţă pentru consumator.

Factorii de optimizare devin din ce în ce mai importanţi, iar printre ei Social Media are un loc important fiindcă platformele de social media marketing sunt centrate direct pe nevoile utlizatorilor.

Nu doar că aduc chiar rapid şi agresiv conţinutul în atenţia utilizatorilor, dar şi încurajează distribuirea lui între prieteni.

Social Media oferă posibilitatea stabilirii unor ţinte: creşterea traficului pe website, creşterea conversiei vizitatori-clienti, crearea unei identităţi a brand-ului, popularizarea acestuia în rândul unui public cât mai larg şi stimularea interacţiunii cu publicul ţintă.

2.Program de publicare/distribuire

Odată ce ai determinat conţinutul video-urilor tale şi ai ales canalul de distribuţie, următoarea etapă esenţială este planificarea orarului de publicare a lor.

Gândeşte intervalul şi timpul de distribuire astfel încât totul să genereze o mare lansare de produs sau eveniment. Gândeşte campanii de marketing bine strategizate încât imaginea afacerii tale să rămână pentru mult timp în mintea clientului.

Ia în calcul evenimentele sociale care pot avea loc atunci când vrei să publici un video pentru o campanie de marketing în care ai investit mult timp, bani şi energie.

De exemplu, de Sărbători, când sunt alegeri sau orice altceva ce le poate distrage atenţia oamenilor mai mult decât de obicei şi nu vor putea fi atenţi pe mesajul de marketing pe care tu îl promovezi.

3.Ţine cont de durată video-ului

Atunci când vrei să creezi şi să faci public un video este important să ţii cont unde îl vei distribui.

Youtube nu este singura platforma unde poţi încărca un video. Din momentul în care a fost lansat primul video pe Instagram, a fost doar o chestiune de timp până când marketerii au început să îmbrăţişeze puterea videoclipurilor scurte (short video) şi uşurinţă de a le distribui în alte locuri decât YouTube.

Încă de atunci a existat o grămadă de clipuri video scurte create de branduri.

Beneficiul acestui format este faptul că utilizatorii pot vedea rapid mesajul video în timp ce derulează feed-urile din social media. Astfel poţi atrage atenţia lor către un site unde oferi mai multe informaţii.

Video-urile mai scurte sunt difuzate pentru noi într-o gamă largă de formate pe o varietate de platforme sociale:

– 6 secunde video pe Vine

– 15 secunde Instavids pe Instagram;

– clipuri de 2 la 3 minute pe Facebook

– clipuri video de ştiri pe Google+.

– LinkedIn oferă, de asemenea, video prin Portofoliul Profesional,

– iar videoclipurile pot fi „fixate” în Pinterest.

În funcţie de platforma pe care doreşti să îţi promovezi afacerea, gândeşte o strategie corectă pentru durata video-ului tău. Ce vrei să transmită şi cui se adresează sunt 2 întrebări bune pe care sat i le pui.

4.Postarea/utilizarea tutorialelor şi sfaturilor

O modalitate de conectare “mai personală” cu clientul este postarea de tutoriale relevante pentru domeniul de lucru al afacerii tale. Deşi ar putea părea că ţi-ai dezvălui secretele meseriei, te vei poziţiona ca un expert în domeniu, determinând clienţii să aibă încredere în tine şi să-şi dorească să afle mai multe despre business-ul tău.

De exemplu, un brand de modă ar oferi sfaturi de stil şi o firmă care produce mobilier ar putea da indicaţii despre locul ideal unde poate fi poziţionată mobila în spaţiul casei tale pentru maximă eficienţă şi confort.

Clienţii vor aprecia sfaturile şi vor tinde să urmărească următorul video pentru a afla alte sfaturi folositoare.

Sau… un site care oferă servicii pentru creare video ar putea oferi gratuit informaţii despre video marketing şi cum să te promovezi mai bine pentru a-ţi creşte afacerea.

Ceea ce se întâmplă pe acest site 🙂 . De aceea tu vei fi avea încredere să cumperi un video de la noi pentru că apreciezi faptul că ne dorim ca tu să ai succes şi să îţi creşti vânzările.

Astfel vei avea mai mulţi bani pe care să îi investeşti în alte video-uri făcute de noi :). O situaţie de castig-castig.

5.Conţinut generat de client

O modalitate mai bună de a te conecta cu potenţialii clienţi este prin conţinutul generat de clienţii actuali.

Uneori, în loc să petreci ore creând un scenariu pentru un videoclip, poţi invita clienţii tăi să creeze un video personal. Stimulează-i oferind un premiu pentru cea mai bună prezentare video a utilizării produsului tău de către client şi probabil veţi primi un răspuns copleşitor.

Când potenţialii clienţi îl vor vedea, vor dori să ştie ce este cu tot acel entuziasm şi vor dori să încerce şi ei produsul.

6.Să ai un apel la acţiune în video

Greşeala pe care mulţi marketeri o fac este să creeze un videoclip excelent fără a ataşa un apel la acţiune. Potenţialii clienţi pot fi chiar entuziasmaţi de mesajul prezentat, dar dacă nu au nicio idee ce să facă după ce au vizionat, munca ta va fi fără rezultate.

Apelul la acţiune poate fi ceva simplu, de exemplu să folosească un cod de reducere pentru utilizarea site-lui tău, direcţionare către un site sau orice altceva ce le ceri să facă.

Ex: “pentru mai multe detalii intra acum pe…aici link site…

Sau

Comandă acum [nume produs] …pentru a beneficia de reducerea de 20%

Doar câteva cuvinte la sfârşitul videoclipului ar putea duce la o conversie care altfel nu s-ar produce. Atât de important este apelul la acţiune.

Concluzie: Spre deosebire de alte eforturi de marketing bazate pe text, video marketingul făcut bine este o modalitate excelentă pentru a ajunge cu produsele şi serviciile tale la cât mai mulţi oameni, cu un impact mult mai mare.

Dar este important să ţii cont de “trucurile” menţionate mai sus pentru a beneficia la maxim de puterea de promovare a unui video.

Astfel afacerea ta se va distinge de concurenţi şi va deveni din ce în ce mai prospera.

Succes!

Foto: Shutterstock

About the Author

Leave a reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}