YouTube si Vimeo sunt cele mai cunoscute platforme pentru video hosting. Chiar daca sau lansat in aceiasi perioada, Youtube 2005 si Vimeo in 2004, in timp au avut directii diferite. Youtube a mers spre publicul larg, mai exact se bazeaza pe cantitate iar Vimeo catre un public mai tintit si spre calitate.

Hai sa vedem diferentele dintre ele.

Calitate video

Cum am spus mai sus, Youtube se axeaza pe cantitate, cu peste 500 de ore de video-uri incarcate pe minut, care trebuie procesate, Youtube pierde din calitate. Dar asta nu inseamna ca nu este o calitate buna, depinde si de pe ce te uiti la acel video, calitatea semnalului etc.

YouTube si Vimeo

Pe de alta parte Vimeo sta mai bine la acest capitol, dar si procesarea acelui video dureaza mai mult de cat pe Youtube. Poti sa incerci sa incarci un video pe Youtube si Vimeo simultan si o sa vezi ca Youtube proceseaza video mult mai repede.

Pret

O sa incepem cu Youtube care este gratuit. Ai limita de 15 minute dar dupa ce iti verifici contul aceasta limita dispare si poti sa incarci video de 12 ore sau 128 GB.

Vimeo in schimb este gratuit pana la 500 mb pe saptamana si 5 GB pe cont, destul de putin daca ai multe video-uri de incarcat. Daca doresti sa incarci mai mult trebuie sa platesti un abonament care incepe de la 12$ pe luna. Aceste abonamente vin si cu beneficii in plus.

Audienta

Daca doresti ca videourile tale sa fie vazute pe aceste platforme atunci Youtube castiga cu cei peste 2 miliarde de utilizatori care intra lunar sa consume continut pe aceasta platforma. In schimb Vimeo are sub un milion de utilizatori care au cont pe platforma.

Business

Parerea mea este ca pe parte de business Vimeo castiga aceasta batalie, este mai curat, fara reclame, player custom si o calitate mai buna a imaginii.

Vorba aia, „dai un ban dar stai in fata”, asa este si cu Vimeo, de exemplu daca vrei sa incorporezi video de pe Vimeo pe site la sfasitul video-ului nu o sa ai reclame si nici nu o sa iti sugereze alte video-uri din domeniu. Iar daca vrei ca cineva sa iti vada video-urile pe Vimeo din nou nu o sa fie deranjat de reclame sau bombardat cu alte video-uri similare, de multe ori de la alte canale.

Analytics

Amandoua au aceasta functie doar ca la Vimeo din nou trebuie sa platesti sa vezi mai multe date, daca ai un cont gratuit o sa vezi doar cateva date. In schimb Youtube are mult mai multe statistici si e gratuit.

In concluzie, iti recomand sa mergi cu amandoua si iti spun si de ce.

Poti sa folosesti varianta gratuita de la Vimeo pentru video care o sa fie incorporat pe site ca sa arate mai profesional, o sa te incadrezi in cei 500 mb gratuiti pe saptamana sau 5 GB pe cont. Deci daca ai mai multe video-uri poti sa le incarci si pe Vimeo, ai 5 GB gratuit si poti sa ii folosesti.

Youtube poti sa il folosesti pentru a genera trafic organic (sau platit) pentru videourile tale, aici poti sa incarci toate video-urile care le ai. Daca titlu, descrierea si tag-urile sunt optimizate bine si ai si un thumbnail bun, sansele sa atragi trafic pe video sunt foarte mari. Nu trebuie sa neglijam si faptul ca Youtube este al doilea motor de cautare din lume, in plus de multe ori cand cautam ceva pe Google ne apar si rezultate din Youtube.

Tu unde iti incarci videourile?

Poti sa ne lasi un comentariu daca folosesti video si pe ce platforme il distribui.

About the Author

Leave a reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}