In ultimii ani tot mai multi proprietari de afaceri au ales sa treaca in online, si aici nu este vorba doar de magazine online. Daca ai un business, trebuie sa ai prezenta online. Binenteles, acum cu noul virus daca ai magazin fizic este obligatoriu sa treci repede in online ca sa poti face fata crizei economice care a paralizat offline-ul.

In acest articol vreau sa iti arat pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa ai o prezenta cat mai bună in mediul online.

1 Analizeaza-ti produsele si serviciile

Produse si servicii

Daca momentan activezi doar offline, ar fi bine sa iti faci calcule si sa vezi ce poti sa duci in online si sa te si adaptezi la situatia de acum.

De exemplu, daca esti consultant in afaceri, psiholog , antrenor de fitness, coafor ai putea sa le oferi webinarii clientilor tai sau consultanta 1 la 1. Ai acum oportunitatea să atragi mai multi clienti pentru ca multa lume sta acasa in aceasta perioada.

Daca ai un magazin, ai putea sa il muti pe o platfoma de comert electronic si sa vinzi mai mult. Poate ai un magazin alimentar si telul tau nu este sa vinzi in toata Romania, dar poti sa vinzi in localitatea unde este magazinul fizic. In cazul de fata poti chiar sa le duci tu marfa clientilor tăi acasa, asta daca in orasul tau nu exista firme care livreaza la domiciliu. Orice ai alege este mai bine decat sa inchizi.

Orice afacere ai avea cu siguranta este loc si pentru tine in spatiul virtual.

2 Ai nevoie de un site de prezentare/magazin online

Site de prezentare

Acum trebuie sa stii ce îți doresti de la website:

–        vanzare

–        lead-uri (lumea sa te contacteze)

–        expunere (sa iti faci mai cunoscute produsele sau serviciile)

Ca sa iti construiesti un site ai nevoie de cateva abilitati, care daca nu ti-au fost necesare pana acum, probabil o sa ti se para complicate. Dar nu trebuie sa te opresti aici! Sunt multe persoane care construiesc site-uri, poti sa ceri o oferta aici. De asemenea, probabil o sa ai nevoie si de un fotograf si un editor video daca îți doresti sa ai un site cu adevarat profesional.

De exemplu, pentru magazinele online ai putea sa apelezi la platforme profesionale cum ar fi Gomag. De asemenea, nu este de neglijat platforma eMag, daca nu stiai poti sa vinzi si acolo.

3 Creeaza conturi pe Social Media

Social Media

Este important sa ai prezenta in Social Media. De aici o sa îți vina majoritatea clientilor. La noi, in Romania, cele mai populare sunt: Facebook, Youtube si Instragram. Daca te adresezi publicului mai tanar, nu trebuie sa neglijezi TikTok.

Incearca pe cat posibil sa ai acelasi nume peste tot. De exemplu, daca afacerea ta este cunoscuta ca ABCshop, ar trebui sa ai peste tot acelasi nume, inclusiv site-ul sa se numeasca ABCshop.ro. Nu o sa intram acum in detalii, dar, să știi că la Instagram e bine sa ai username-ul ca domeniul de la site : abcshop.ro.

Cand iti permiti, îți recomand sa angajezi pe cineva care sa se ocupe de aceste conturi. Tu trebuie sa conduci afacerea, nu sa stai pe social media toata ziua :).

4 Afacerea mea pe google

Afacerea mea pe google

Daca afacerea ta este local, atunci este obligatoriu ca Google sa stie de ea. Probabil ai patit de multe ori sa nu stii unde este un restaurant si l-ai cautat pe Google. Aici ai putut sa vezi adresa, site web, numar de telefon, chiar si recenzii despre locatia respectiva.

Exact același lucru il fac si clientii cand doresc sa ajunga la tine, cauta pe Google.

Daca tot am menționat despre recenzii mai sus, vreau sa iti spun ca este important sa primesti cat mai multe posibil. Problema este ca rar o sa intre cineva sa iti lase o recenzie. Dar, dacă vezi anumiți clienți mai deschiși, le poti cere tu sa o faca.

Daca ai facut cei 4 pasi de mai sus, ai un site online și  esti deja prezent in social media, cred că ai inceput deja să culegi roadele.  

Mai sunt si altele de facut dar cea mai importantă este promovarea. Degeaba ai un site si nu ai vizitatori. Este ca si cum ai avea un magazin pe o strada unde nu circula nimeni.

5 Promovarea

Aici poate este mai complicat, dar daca te-ai descurcat cu pasii de mai sus, sunt sigur ca o sa te descurci si cu acesta.

La partea de promovare este mult de povestit, dar hai sa vedem pe scurt ce trebuie sa stii. De exemplu, care sunt platformele unde poti sa te promovezi.

In primul rand, Social Media: Facebook, Instagram si Youtube.

Dupa ce faci o pagina de facebook, o sa vezi ca o sa iti apara un buton la fiecare postare cu “Promovare”. Nu ai cum sa il ratezi :). De acolo poti sa faci primele promovari platite pe Facebook. Nu este cea mai buna varianta, dar este cea mai usoara.

Sunt o multime de cursuri pe Youtube despre cum sa te promovezi pe Social Media sau poti chiar sa cumperi un curs daca doresti sa inveti acest lucru, dar si aici poti sa gasesti persoane care doar asta fac si o fac bine.

Alt loc unde poti sa te promovezi este in cautarile pe Google. Mai exact, cand cineva cauta “antrenor fitnes brasov”, sa te gaseasca pe tine.

6 Video

Promovare Video

Nu iti recomand sa faci un video doar pentru ca noi ne ocupam cu acest domeniu. Cu siguranța, afacerea ta poate sa mearga mai departe si fara un video la fel cum a mers si fara un site. Intrebarea este cu ce viteza va merge?

In Romania, si in lume in general, a crescut foarte mult consumul de materiale video. Probabil ai observat ca si tu petreci tot mai mult timp pe Youtube, Instagram sau Facebook si te uiti la materiale video.

Studiile arata ca oamenii reusesc sa-si reaminteasca 65% din continutul vizual la care sunt expusi, aproape 3 zile mai tarziu. (HubSpot, 2017)

Marketingul prin Continut genereaza de 3 ori mai multi Prospecti decat Reclamele Platite pe Motoarele de Cautare. (Content Marketing Institute, 2017)

62% dintre oameni au spus ca au fost mai interesati de un produs dupa ce l-au vazut intr-un Facebook Story. (Marketing Land, 2018)

Sunt doar cateva statistici despre continutul video. Iti recomand sa lucrezi cu profesionisti in acest domeniu, dar daca nu iti permiti, nu astepta pana cand o sa ai bani pentru un video profesional. Ia telefonul sau camera de filmat si creaza continut video. Nu te costa nimic sa faci o filmare cu telefonul si sa o urci pe Facebook.

Iti sugerez sa faci si un video de prezentare al companie, cine esti, ce oferi etc.

Ar mai fi multe de spus, dar daca faci tot ce este scris mai sus, ai facut primul pas si nu mai esti limitat la numarul de clienti din orasul sau locatia ta. Acum esti prezent la nivel national!

Daca ti-a placut acest articol, te invit sa imi lasi un comentariu mai jos cu ce probleme intampini la trecerea din offline in online.

About the Author

Leave a reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}